Performance

Iedere dag verscheen er een man bij de vitrine voor het voormalige hoofdpostkantoor op de Coolsingel in Rotterdam. De man opende het deurtje, pakte de megafoon eruit en riep om klokslag twaalf uur: ‘It is never too late to say sorry!’ Hij roept nu één keer per week, op woensdag. Al ruim drieënhalf jaar maakt de performer Wim Konings deel uit van het gelijknamige kunstwerk van het Scandinavische duo Elmgreen & Dragset. Het is de langstlopende performance in de kunstwereld.

“Ik constateer dat de timing van aankomst perfect is. Bij het openen van het vitrinedeurtje begint het carrilon te spelen. De houdingaanname naar het westen volgt op het uitnemen van de megafoon. Twee grote vrouwen passeren in zuidelijke richting.”

‘It’s Never Too Late to Say Sorry’ (2011)  behoort tot de collectie van Sculpture International Rotterdam (SIR) en is onderdeel van het programma dat SIR ontwikkelt voor de Coolsingel. 

Uit het boek It’s Never Too Late to Say Sorry, 366 Sorry-rapporten van Wim Konings.

Boek

Op de Coolsingel in Rotterdam staat sinds 28 mei 2011 een vitrine met daarin een grote glimmende megafoon. Het is een kunstwerk van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset. Performer Wim Konings heeft inmiddels bijna duizend keer de magische boodschap geroepen: ‘It is never too late to say sorry!’  In zijn eerste jaar als performer hield bij een dagboek bij: 366 dagen lang noteerde hij alles wat hij zag, vlak voor, tijdens en na zijn roep. 

Dit boek is een ode van een performer aan een kunstwerk. Konings schrijft met een bijna religieus te noemen liefde over het ritueel dat hij dagelijks uitvoerde. Maar ook over het weer en het langsrijdende verkeer, over de wijzers van de stadhuisklok, over de menigte tijdens de Bavaria City Race en de glimlachende vrouw die zo uit een schilderij van Velázquez lijkt te zijn weggelopen.

Een film door Marieke van der Lippe over het kunstwerk “It’s Never Too late to Say Sorry”, van Elmgreen & Dragset op de Coolsingel.
Zij volgde de performer van het werk, postbode en kunstenaar Wim Konings.