Expositie ‘Drawings’

1 tot en met 29 september 2019 bij Walgenbach Art & Books, Gouwstraat 15 te Rotterdam. http://www.walgenbach.nl/

Opening door Jonathan den Otter, (Associate Specialist, Old Master Drawings Department bij Christie’s, Londen) op 1 september om 15 uur. Let op: gezien het groot aantal verwachte bezoekers is de opening bij het Japanese cultural center “Shofukan”, Charloisse kerksingel 32-14, 3082 DB Rotterdam. U bent van harte welkom! 

 

Roeien en ruiten.

Wim Konings (Haaksbergen, 1954) roeit.
Solo, in de skiff. Roeien is het afleggen van een afstand per boot. De afstand wordt verdeeld in parten: de halen van de roeier. Die halen zijn essentieel. Heel het lijf is bij het werk van de handen, die de roeiriemen hanteren, betrokken. Een haal is een opeenvolging van vouwen en ontvouwen van het lichaam. Bij het strekken van de armen, vouwen zich de benen. Zijn de benen gestrekt, dan zijn juist de armen gebogen. In de sequentie van buigen en strekken wordt de energie van het lichaam overgebracht naar de riemen. Het moment van de grootste kracht ligt halverwege deze complexe beweging. Iedere haal is het de uitdaging voor de roeier om energie om te zetten in snelheid van de boot. 

Wim concentreert zich op de haal. Bij de uitvoering analyseert hij deze. Hij realiseert zich wat verbeterd kan worden. De volgende haal is in potentie een betere. Zo werkt Wim gaandeweg naar een steeds perfectere haal. Daarin ligt de essentie van zijn roeien.

Wim Konings tekent.
Hij voorziet zijn papier van ruiten. Zij vormen een raster. Ook zijn voorbeeld – een foto – is gerasterd. Het beeld wordt verdeeld in parten. Wim concentreert zich bij het tekenen op de delen: de afzonderlijke ruiten van het raster. Door ieder deel met de volle aandacht weer te geven ontstaat telkens opnieuw de mogelijkheid perfectie te benaderen. De delen voegen zich als vanzelf aaneen. Verschillen zijn er, geen ‘haal’ is gelijk. De optelsom van alle pogingen volkomenheid te bereiken in de delen geven het totaal een subliem karakter. 

Door de verdeling van een groter beeld in kleinere delen is ook de werktijd van het tekenen opgedeeld in hanteerbare eenheden. Hierdoor is het eindresultaat een verzameling van voor altijd – mag je zeggen voor eeuwig? – verbeterde ogenblikken.

Olphaert den Otter

 

 

 fotografie: Bob Goedewaagen

 

Meer exposities

Uiteraard volgen er meer exposities van het werk van Wim Konings. Deze zullen altijd hier worden aangekondigd en ook via de nieuwsbrief. Wilt u per e-mail op de hoogte blijven? Volg hem op ‘De Werken van Wim Konings”op FaceBook of Instagram of laat hier uw gegevens achter. Dan zorgen we dat u de nieuwsbrief ontvangt.